• Снимка на автораAmnesty International Bulgaria

Стадион 6500 почита загиналите мигранти работници в Катар през 2022 г.

Жертвите на трудова експлоатация по време на строителството на стадионите за Световното първенство по футбол през 2022 г. са почетени в дигитален стадион, който беше обявен в деня на финалите - 18 декември, който се оказа и Международният ден на мигрантите.

Виртуалният стадион разполага със знаме и табела с имената на редица от документираните 6500 работници, които загубиха живота си по време на строителството на стадионите за Световното първенство по футбол в Катар.

Дигиталният стадион може да бъде достъпен на www.the6500stadium.com.

Международно разследване, водено от The Guardian, разкри пример за масивен износ на работна сила от мигранти: откакто Катар получи правото да бъде домакин на Световното първенство, се съобщава, че повече от 6500 работници са загубили живота си при изграждането на стадионите и свързаната с тях инфраструктура.

Кампанията за осведомяване, стартирана от базирания в България комуникационен и творчески колектив d:istinkt and proof., има за цел да запази завинаги известните имена на работниците мигранти и паметта на неназованите, които загубиха живота си по време на строителството на Световното първенство по футбол през 2022 г. и да създаде осведоменост срещу експлоатацията на работниците мигранти. Проектът е под патронажа на Амнести Интернешънъл България.

25 преглеждания0 коментара