• Снимка на автораAmnesty International Bulgaria

България трябва да преустанови принудителното връщане на саудитския активист Абдулрахман Ал-Халиди и да го освободи незабавно

Актуализирано: 16.03

БЪЛГАРИЯ ТРЯБВА ДА ПРЕУСТАНОВИ ПРИНУДИТЕЛНОТО ВРЪЩАНЕ НА САУДИТСКИЯ АКТИВИСТ АБДУЛРАХМАН АЛ-ХАЛИДИ И ДА ГО ОСВОБОДИ НЕЗАБАВНО

Ние, долуподписаните граждански организации, сме силно обезпокоени от случващото се със саудитския активист Абдулрахман ал-Халиди, който в момента е задържан в България и е застрашен от незабавно принудително връщане в Саудитска Арабия. Ако бъде експулсиран, ал-Халиди ще бъде изложен на реален риск от изтезания и други сериозни нарушения на правата на човека поради политическите си възгледи и граждански активизъм в Саудитска Арабия. Призоваваме българските власти да спазват правните си задължения съгласно международното право, законодателството на Европейския съюз и вътрешното право, като незабавно спрат принудителното връщане на ал-Халиди, освободят го и преразгледат молбата му за международна закрила в рамките на справедлива процедура за предоставяне на убежище.

На 7 февруари 2024 г. ал-Халиди, който е в процедура по получаване на убежище в България от повече от две години, е уведомен за издадена срещу него заповед за принудително връщане до страната му на произход. Заповедта е обжалвана от адвокатите му. Междувременно на ал-Халиди е наложена административна мярка задържане в Специален дом за временно настаняване на чужденци в Бусманци, в близост до Летище София, въпреки факта, че има съдебна заповед за освобождаването му от 18 януари 2024 г. Впоследствие тази заповед е отменена от българската Държавна агенция „Национална сигурност“, която разпорежда повторното му задържане. По време на престоя си в дома ал-Халиди, който има проблеми с гърба, не получава адекватна медицинска грижа както и психологическа подкрепа за влошеното си психично здраве.

Ал-Халиди напуска Саудитска Арабия през 2013 г. след многобройни заплахи, включително привикване за разпит от служители по сигурността в резултат на мирния му активизъм. Гражданската му дейност включва застъпничество за демократични реформи, както и кампания с изтъкнати саудитски личности като журналиста Джамал Хашуги, който бе жестоко убит от саудитски агенти в саудитското консулство в Истанбул през октомври 2018 г. След изгнание в Египет, Катар и Турция ал-Халиди решава да се отправи към Европейския съюз през 2021 г. с намерението да кандидатства за убежище в страна от ЕС. Малко след като пресича турско-българската граница на 23 октомври 2021 г. обаче, той е арестуван в България за незаконно преминаване на държавната граница.

На 16 ноември 2021 г. ал-Халиди подава молба за убежище в България, позовавайки се на рискове от сериозни нарушения на правата на човека, ако бъде върнат в Саудитска Арабия, включително произволно задържане, изтезания и несправедлив процес. Молбата му за убежище е отхвърлена от българската Държавна агенция за бежанците, която не признава риска от преследване с аргумента, че Саудитска Арабия е „взела мерки за демократизиране на обществото“. Ал-Халиди обжалва решението пред Административен съд София-град и когато жалбата му също бива отхвърлена, той обжалва пред Върховния административен съд, който на 27 септември 2023 г. връща делото на по-долната инстанция за повторно разглеждане, като се позовава на процедурни грешки. На 9 януари 2024 г. по-долната инстанция издава решение, с което отменя по-ранния отказ за убежище и връща молбата му за ново разглеждане от Държавната агенция за бежанците.

Принудителното връщане на ал-Халиди в Саудитска Арабия би представлявало грубо нарушение на ангажиментите на България съгласно международното право, правото на Европейския съюз и вътрешното право, включително собствената й конституция, която гласи, че България дава убежище на чужденци, преследвани заради техните убеждения или дейност в защита на международно признати права и свободи. Както специалният докладчик на ООН за положението на защитниците на правата на човека Мери Лоулър коментира в Twitter/X, „[т]ова би било в противоречие с ангажимента на България за неотблъскване – особено като се има предвид, че Саудитска Арабия е толкова опасно място за [защитниците на правата на човека]“ Принципът на забрана за връщане е основен елемент на международното право за правата на човека и бежанците, който е залегнал в няколко международни договора и конвенции, включително Женевската конвенция за статута на бежанците (чл. 33), Международния пакт за граждански и политически права (чл. 7) и Конвенцията на ООН против изтезанията и други форми на жестоко, нечовешко или унизително отнасяне или наказание (чл. 3). Той задължава държавите да не връщат лица в ситуации, в които са изложени на риск от сериозни нарушения на правата на човека.

На фона на нарастващите репресии в Саудитска Арабия през последните години, включително плашещото потискане на свободата на изразяване и сдружаване, все по-голям брой саудитски граждани и жители напускат страната и кандидатстват за убежище в чужбина в търсене на безопасност от преследване. Ако българските власти депортират Абдулрахман ал-Халиди в Саудитска Арабия, той ще бъде изложен на реален риск от преследване, включително произволен арест, изтезания и несправедлив процес, водещ до продължителна присъда в затвора, поради политическите му убеждения и активност.

В светлината на гореизложеното, призоваваме българските власти да спазват законовите си задължения, спешно да спрат принудителното връщане на ал-Халиди в Саудитска Арабия, да го освободят и да преразгледат молбата му за международна закрила в рамките на справедлива процедура за предоставяне на убежище, тъй като смятаме, че той се нуждае от международна закрила.

Публично изявление на Амнести Интернешънъл

Линк към изявлението на Амнести Интернешънъл - Bulgaria should not deport Saudi activist Abdulrahman al-Khalidi and should immediately release him - Amnesty International

ПОДПИСАЛИ

ALQST for Human Rights